Тікелей эфир
Тікелей эфир
МАҢЫЗДЫ
  • АҚПАРАТ АҒЫНЫ
  • 07 Қараша, 2019

Қанттың адам денсаулығына әсері

Қанттың адамға қажеті кәдімгі тағам ретінде пайдаланылатын қант адам организмінің қалыпты тіршілік етуіне бірден-бір қажетті химиялық заттар – қанттармен көмірсулар тобына жататын қоспалар. Қант күрделі және қарапйым болып екі топқа бөлінеді. Күрделісі – крахмал, лактоза, сахароза, қарапайымы– глюкоза, фрукоза. Күрделі қант – крахмал нанның, картоптың, жарманың құрамында, қарапайым қант - глюкозаның көп мөлшері  жүзім шырынында, фруктоза – жеміс-жидектер менбалда. Қарапайым қант организмге жеңіл сіңеді және бәрінен де көп мөлшерде күш-қуат береді.

Қантты мөлшерден тыс пайдалану ағзадағы инсулин деңгейін көтереді, бұл тәбеттің жақсы болуына әкеледі, осының салдарынан қантты одан да көп мөлшерде пайдаланады. Бұл артық салмақты тез алу мен ағзаның жалпы қартаюына әкеп соқтырады. Сол себептен құрамында қант мөлшері көп азық-түлікке құмарлануды қойған жөн.

  • Қант сіздің иммунитетіңізді әлсіретеді.
  • Бактериялық жұқпаларға қарсы күресуді төмендетеді.
  • Бүйрек ауруларына шалдықтырады.
  • Ағзаңызға хром микроэлементі жетіспейтін болады.
  • Сүт безі, қуықалды безі қатерлі ісігіне әкеліп соқтырады.
  • Глюкоза мен инсулин мөлшерін көбейтеді.
  • Кальций мен магнийді бойыңызға сіңіруді бұзады.
  • Көзіңіздің көруін төмендетеді.
  • Қан құрамындағы гемоглобиніңізді көбейтеді.
  • Ойық жаралы колит ауруын шақырады.

Адам ағзасында тазартылған қантты меңгеруіне кальцийдің көп мөлшері шығындайды, бұл сүйек ұлпасынан минералды жуып тастауына қауіп катер көрсетеді. Бұл остеопороз сияқты ауруға келтіру мүмкін, яғни сүйектердің сыну мүмкіндігі жоғарлатылады.

Қант тіс эмаліне елеулі зиян көрсетеді. Қант ауыздың қышқылдығы жоғары болғанына қабілет жасауда, бұл зиянды бактериялардың көбейгеніне жағдайлар жасауда, олар өз кезегінде тіс эмаліне, оны бұзып зиян жасайды.

Қанттың көп мөлшерінде пайдалану семіздікке әкеледі. Қант бауырда гликоген түрінде сақталады. Егер бауырда гликоген қорлары жоғарласа, желінген қант май қорлары болып сақталады.

Қант иммундық жүйесінің күшін төмендетеді. Біздің қанымызда қант көп болған сайын, иммунитетіміз содан кері әлсірейді. Қант біздің денеміздегі барлық жасушыларды «нәрлендіреді», соның ішінде обыр жасушыларын. Қантты көп тұтыну обырдың белгіленген бір түрлерін шақыруға мүмкін.

Шамадан тыс қантты пайдалану соңғы нәтижеде қант диабетіне келтіру мүмкін. Тәтті тағаммен тұрақты теріс пайдалану инсулин резистентікке келтіреді, бұл кезде қандағы қант деңгейі үнемі жоғары болуда.

Бұл үшін диабеттің даму қауіп қатері өте жоғары болуда. Бұл жағдайды бақылаусыз қалдырған жағдайда, диабеттің дамуымен бірге көз, тіс, жүйке, бүйрек және жүрекпен проблемалар пайда болады.

Егер сізге тұрақты түрде асқорыту проблемалары маза бермесе, дене салмағыныз жоғарыласа және терінің түсі өзгере бастаса – қанттың мөлшерін азайтудың маңызды белгісі.

Алматы қалалық салауатты өмір салтын қалыптастыру орталығы

3231 рет

көрсетілді

0

пікір

Біздің Telegram каналына жазылыңыз

алдымен сізді қызықтыратын барлық жаңалықтарды біліңіз